Inhoud

publiq investeert in een toekomstgerichte werking

publiq wil zijn gebruikers, partners en leveranciers kwalitatieve tools en een toekomstgerichte dienstverlening bieden. Technologieën die verouderen lopen echter tegen de limieten aan van wat mogelijk is qua performantie en functionaliteiten. Dit valt niet te rijmen met de service die publiq wenst te garanderen. publiq investeert daarom enerzijds in de ontwikkeling van futureproof alternatieven, en plant anderzijds de stelselmatige afbouw van verouderde tools.

Overzicht end-of-life status producten

Welke technologieën wanneer uitgefaseerd worden, vind je terug in onderstaande tabel. Deze toont de timings voor de stopzetting van (ondersteuning op) de producten, en welke de voorziene volwaardige alternatieven zijn. De tabel wordt in de toekomst verder aangevuld voor alle tools die partners en leveranciers gebruiken voor het aanleveren en ophalen van UiTdatabank-activiteitendata.

Product Release Einde support Einde gebruik Technisch alternatief
Search API 1 2007 01/11/2019 01/11/2019 Widgets 3 of Search API 3
Search API 2 2013 14/12/2021 14/12/2021 Widgets 3 of Search API 3
FTP import 2007 15/06/2021 15/06/2021 Entry API 3 of manuele invoer op www.uitdatabank.be
Entry API 2 2013 15/06/2021 15/06/2021 Entry API 3 of manuele invoer op www.uitdatabank.be

Hoe je integraties futureproof maken?

Voor de producten waarvan de end-of-life datum vastligt, worden de mogelijke alternatieven hieronder opgelijst.

Migratiescenario’s Search API (v1 en v2)

Om bestaande integraties op basis van de Search API v1 en Search API v2 voor te bereiden op de stopzetting van de service tegen november 2019, zijn er twee scenario’s:

1. Ontwikkel een implementatie op basis van Search API v3

Je kan opnieuw een integratie op maat ontwikkelen, met de nieuwste versie van de Search API. Deze API op basis van het JSON LD-formaat is performanter en beter doorzoekbaar op basis van Elasticsearch. Het lightweight Linked Data-formaat en de open standaarden van schema.org maken hem bovendien SEO-vriendelijk. Deze API won in 2019 de prijs voor API van het jaar

Documentatie:

Documentatie Search API 3

Vertaaltabel zoekqueries SAPI 1 en SAPI 2 naar SAPI 3

Je krijgt toegang tot onze API door een project aan te maken op projectaanvraag.uitdatabank.be.

2. Maak een agenda op basis van gebruiksvriendelijke widgets

Je kan ook gebruik maken van widgets, kant-en-klare HTML-modules waarmee je in enkele klikken een performante en mobile-friendly activiteitenkalender samenstelt. Je hebt geen technische kennis nodig om een widget te configureren. De widgets bieden filter- en zoekmogelijkheden op maat en uitgebreide configuratiemogelijkheden (HTML, CSS, JS) waardoor deze naadloos in een website ingepast kunnen worden.

Documentatie:

Widgets

Je kan je widget volledig zelf configureren na het aanmaken van een project op projectaanvraag.uitdatabank.be.

Migratiescenario’s FTP-imports en Entry API v2

1. Evenementen in UiTdatabank importeren met Entry API 3

Je kan evenementen importeren via de JSON-LD REST API’s. Deze API’s laten je toe eventdata vanuit je eigen website (databank) te synchroniseren met UiTdatabank, waardoor je activiteiten op UiTinVlaanderen en tal van onze andere kanalen verschijnen.

Deze API won in 2019 de prijs voor API van het jaar.

Documentatie:

Entry API via JSON

2. Je evenementen handmatig invoeren op www.uitdatabank.be

Organiseer je minder dan 100 activiteiten per jaar? Dan raden we je aan je evenementen in te voeren via www.uitdatabank.be. Je evenementen worden vervolgens meteen op UiTinVlaanderen en tal van onze andere kanalen gepubliceerd.